سابسیژن (Subcision) یک عمل جراحی جزئی است که برای درمان اثر زخم های تورفته و رفع چروک پوستی ناشی از بهبود آکنه، تروما و جراحی ها مورد استفاده قرار می گیرد، از سابسیژن (Subcision) به نام جراحی زیر جلدی سبک نام برده می شود.

عمل جراحی سابسیژن (Subcision) با استفاده از یک سوزن تزریق زیر جلدی خاص و توسط ایجاد یک سوراخ در سطح پوست انجام می شود، لبه تیز سوزن برای شکستن رشته های فیبروتیک استفاده می شود که جای زخم را به بافت زیرین متصل کرده اند، رها سازی این رشته ها (فیبروتیک) و ایجاد کلاژن جدید که در روال بهبود زخم بوجود می آید منجر به محو شدن اثر اسکار بر روی پوست خواهد شد. سابسیژن (Subcision) یک عملی سرپایی است و ایجاد بی حسی در زمان عمل امکان تحمل آن را برای بیمار به سهولت ممکن می سازد.

روش کار :

 قبل از شروع کار ابتدا کل ناحیه درگیر توسط محلول تامیسنت (حاوی اپی نفرین، لیدوکائین و نرمال سالین) کاملا متورم و بی حس می گردد. اپی نفرین موجود در این محلول موجب تنگ شدن موضعی عروق شده و احتمال خونریزی را اندک می کند. در این روش ابداعی بجای سوراخ کردنهای مکرر توسط سوزن نوکور فقط از یک سوراخ(ایجاد شده با سرسوزن شماره 18) که اغلب کنار گوش و از داخل موهای خط ریش قرار دارد وارد زیر پوست کل ناحیه شده و عملیات ساب سیژن و پاره کردن بافتهای فیبروتیک را طی مدت کوتاهی (بر خلاف روش مرسوم قدیمی) انجام می دهیم. انفیلتراسیون مایع لابلای بافت مورد نظر در محل ساب سیژن موجب سهولت انجام کار و بی خطر شدن آن از نظر آسیب به عروق و اعصاب می گردد. همچنین تورم حاصل از تزریق محلول تامیسنت خود موجب هیدرودیسکسیون و باز شدن بافتهای فیبروتیک می گردد و به نوعی به باز کردن مکانیکی آینده کمک می نماید.

 نوک این وسیله به گونه ای طراحی شده که کند بوده و تیز و برنده نباشد (بر خلاف سوزن نوکور).

ارزیابی اسکارهای آکنه یا جای جوش

شدت اسکار آکنه یا جای جوش با استفاده از سیستم طبقه بندی کیفی اسکار آکنه گودمن و بارون مشخص می گردد تا امکان مقایسه های پیش و پس از درمان و ساب سیژن برای جای جوش فراهم شود.

  • اسکارهای ماکولار:

این اسکارها قهوه ای رنگ یا رنگ پریده اما مسطح هستند.

  • اسکارهای خفیف آتروفیک یا هیپرتروفیک

این اسکار ها نازک یا ضخیم هستند اما در فاصله 50 سانتی متری یا بیشتر قابل رویت نیستند و ممکن است با استفاده از آرایش یا مو پوشانده شوند.

  • اسکارهای آتروفیک یا هیپرتروفیک متوسط

این اسکارهای متوسط آتروفیک یا هیپرتروفیک در فواصل بیش از 50 سانتی متری قابل رویت هستند و به سادگی با استفاده از آرایش پوشانده نمی شود. اما در این حالت اگر پوست با استفاده از دست کشیده شود این اسکارها مسطح خواهند شد.

  • اسکارهای آتروفیک یا هیپرتروفیک شدید

این اسکارهای شدید بسیار مشهود هستند و با استفاده از آرایش یا مو نیز قابل محو شدن نیستند. در صورتی که پوست صورت با دست کشیده شود این اسکارها هم چنان مشخص باقی خواهند ماند.

روش های سابسیژن با کانولا

سابسیژن با کانولا روشی ساده، سر پایی و بی خطر، با یک مکانیسم متفاوت و اساسی است. سابسیژن با کانولا عبارتست از آزاد کردن بافتهای همبندی سفت یا به عبارتی بافت های فیبروتیک توسط وسیله ای، که بطور استاندارد از سوزنهای خاصی بنام سوزن نوکور استفاده می شود. این عمل بویژه برای درمان جوشگاه های عمیق ناشی از جوش های جوانی (آکنه) کاربرد دارد.

چنین می توان تصور کرد که یک عامل مهم فرورفتگی ها در مورد جوشگاه های آکنه وجود چسبندگی ها و فیبروز زیر آنهاست که موجب کشیده شدن پوست به سمت داخل و فرورفتگی می گردند. همچنین در مورد چینهای عمیق استاتیک مثلا در ناحیه خط خنده یا گلابلا (خط اخم بین ابروها) شکستگی الیاف کلاژن و الاستین در عمق چین و بروز فیبروز یکی از علل پایدار ماندن این چینهاست و بازکردن این الیاف در عمق چین میتواند اثر مفیدی در کاستن از عمق این چینها داشته باشد، بدون اینکه ماده ای به عنوان فیلر در عمق چین وارد شود. ساب سیژن روش بسیار موثری برای بهبود فرورفتگی ها و به داخل کشیده شدنهای اسکارهای آکنه است.

روش مرسوم با استفاده از سوزن نوکور در فواصل مختلف وارد بافت فیبروتیک شده و پس از به حالت افقی درآوردن سوزن در زیر پوست شروع به بریدن بافتهای فیبروتیک و در بسیاری از موارد ایجاد خونریزی و هماتوم می نماییم. به عبارتی خون در این روش به عنوان یک فیلر طبیعی عمل می کند.

گاه روشهای دیگری را به روش مرسوم با استفاده از سوزن نوکور اضافه می کنند تا میزان بهبودی ارتقا یابد مانند استفاده از مکش یا ساکشن بعد از انجام سابسیژن با کانولا که آن نیز با مشکلات خاص خود همراه است. به عنوان مثال لازم است بیمار چندین جلسه هر روز یا یک در میان به پزشک جهت تکمیل درمان مراجعه نماید.

در این روش ابداعی بجای سوراخ کردنهای مکرر توسط سوزن نوکور فقط از یک سوراخ که اغلب کنار گوش و از داخل موهای خط ریش قرار دارد وارد زیر پوست کل ناحیه شده و عملیات سابسیژن با کانولا و پاره کردن بافتهای فیبروتیک را طی مدت کوتاهی (بر خلاف روش مرسوم قدیمی) انجام می دهیم. انفیلتراسیون مایع لابلای بافت مورد نظر در محل ساب سیژن با کانولا موجب سهولت انجام کار و بی خطر شدن آن از نظر آسیب به عروق و اعصاب می گردد. همچنین تورم حاصل از ان ، به نوعی به باز کردن مکانیکی پوست در آینده کمک می نماید.
نوک این وسیله به گونه ای طراحی شده که کند بوده و تیز و برنده نباشد (بر خلاف سوزن نوکور).

نکات و مزایای مهم سابسیژن با کانولا با استفاده از روش نوین:

مزایا سابسیژن:

  • صرفه جویی در وقت
  • سهولت انجام کار
  • نتایج درمانی عالی
  • استفاده از فقط یک سوراخ کوچک در هر طرف صورت
  • فقدان خونریزی و کبودی قابل توجه
  • امکان استفاده در همه فنوتیپ های پوستی
  • مدت زمان استراحت کوتاه بیمار( فقط دو تا سه روز تورم دارد)
  • امکان درمان همزمان در یک جلسه با پیلینگ شیمیایی یا مکانیکی (میکرودرم ابریشن یا درم ابریشن) و یا لیزردرمانی
  • مزیت ویژه این روش بر خلاف لیزردرمانی یا پیلینگ اینست که در هر فصلی قابل انجام بوده و محدودیت خاصی از نظر وجود آفتاب شدید ندارد.

چه افرادی کاندید سابسیژن تراپی نیستند؟

  • بیماران با سابقه اسکار هایپرتروفیک و تشکیل  کلوئید در ناحیه ی سابسیژن
  •  استفاده از داروهایی رتینوئیک اسید  مانند  ، ایزوترتینوئین
  • افراد دچار اختلالات خونی وانعقادی
  • افراد دچار عفونت باکتریایی یا ویروسی فعال (آکنه فعال در صورت )
  • افرادی که در ناحیه ی مورد نظر جهت سابسیژن زخم فعال  دارند .
  • افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین استفاده می کنند حتما قبل از انجام این متد درمانی باید با پزشک متخصص خود مشاوره کنند و تحت نظر پزشک معالجشان مصرف آن را قبل و بعد از درمان سابسیژن محدود کنند.

چه مدت بعد از سابسیژن با کانولا می‌توان ورزش کرد؟

  • مدت زمان ریکاوری پس از درمان با سابسیژن کوتاه می باشد اما بهتر به مدت ۳ روز تا یک هفته از ورزش سنگین که ممکن است به صورت فشار وارد کند مانند وزنه برداری و  شیرجه خودداری کرد.
  • به مدت یک هفته از رفتن به سونا خشک – سونای بخار و یا حمام افتاب بهتر است اجتناب شود.

چه مدت بعد از سابسیژن با کانولا می‌توان آرایش کرد؟

بهتر است در همان روز درمان با  سابسیژن از مواد آرایشی استفاده نشود اما در روز های بعد  می توان جهت کاور کردن مناطقی که ممکن است کبودی داده باشد از کانسلر استفاده کرد.

            

مراقبت‌های  لازم پس از  انجام سابسیژن با کانولا :

برای پیشگیری از خونریزی و کاهش میزان تورم و هماتوم  می توان در محل  مداخله از  آیس پک  استفاده  کرد.برخی ازمتخصصین آنتی بیوتیک و داروهای ضد التهابی را  پس از انجام سابسیژن توصیه می کنند. بستگی به میزان  و عمق اسکار و نحوه انجام متد توسط پزشک و نوع پوست بیمار دارد.

چند جلسه درمانی برای بیماران لازم است؟

شکل گیری فیبرهای کلاژن در بافت اسکار در افراد مختلف متفاوت هستند. تعداد جلسات درمانی از فردی به فرد دیگر متفاوت است بستگی به گستردگی ناحیه ی آسیب – عمق اسکار و نوع پوست افراد دارد. به طور کلی سه تا شش جلسه(بسته به نوع پوست و  عمق اسکار) برای اکثر موارد اسکار به طور متوسط ​​کافی است. فاصله زمانی حداقل یک ماه  بین جلسات درمانی به طور کلی توصیه می شود.

                   

دلایل انجام عمل سابسیژن (subcision):

  • رفع اثر بجای مانده از زخم های تورم پذیر تو رفته (به دلیلآکنه ، تروما، جراحی)
  • رفع اثر بجای مانده از زخم های bound down (به دلیلآکنه، آبله مرغان، تروما، جراحی)
  • رفع اثر پیوند پوست تورفته
  • رفع چین و چروک
  • رفع گودی های سلولیت

عوارض جانبی ناشی از سابسیژن چیست؟

  • هماتوم به علت خونریزی (هماتوم کم طبیعی است)
  • درد در ناحیه ی درمان
  • تورم بیش از حد (تورم کم تا متوسط طبیعی است)
  • زخم هایپرتروفیک یا ایجاد اسکار های کلوئیدی ،
  • عفونت؛
  • هایپرپیگمانتاسیون موقت پس از التهاب (توصیه به جلوگیری در معرض آفتاب )
  • صدمه به عصب یا رگ های خونی ، که به احتمال زیاد در نقاط فک پایین تمپورال مشاهده می شود.
برای جلوگیری از هر کدام از این عوارض جانبی توصیه می شود حتما این متد درمانی توسط پزشک مجرب انجام شود. 

موفقیت عمل سابسیژن (subcision) به نوع، محل و شدت اثر بجای مانده از زخم نیز بستگی دارد و میزان تجربه ی پزشک در انجام عمل سابسیژن (subcision) نقش اصلی را بازی خواهد کرد.

مراقبت های پس از عمل سابسیژن (subcision):

استفاده از کمپرس یخ بر روی موضع به منظور کنترل کبودی و کاهش خطر خونریزی.

تجویز داروهای آنتی بیوتیک و ضد التهاب با تشخیص پزشک

پوست افراد در توانایی التیام زخم ها و تولید کلاژن متفاوتند، در عمل سابسیژن (subcisions) دفعات مورد نیاز برای اصلاح فرورفتگی به نوع، محل، شدت فرورفتگی و شدت درمان بستگی دارد. اما به طور متوسط سه تا شش مرتبه تکرار عمل سابسیژن (subcisions) برای بیشتر افراد با جای زخم متوسط کافی خواهد بود اما به طور کلی دفعات و فواصل درمان با تشخیص پزشک و مشاهده روند بهبود توصیه می شود.

درمان های همراه با سابسیژن (subcision):

عمل سابسیژن (Subcision) به عنوان یک درمان اسکار آکنه می تواند با تشخیص پزشک به طور موثر با موارد زیر همراه باشد:

رتینوئید موضعی

میکرونیدلینگ – درمارولر، درماپن

اسید لایه برداری (به عنوان مثال 15٪ اسید trichloracetic هر 4 هفته استفاده شود)

TCA CROSS

درمان با لیزر فراکشنال

باید توجه داشت که از آنجا که درمان جوشگاههای آکنه بسیار سخت است و در عین حال با نتایج درمانی نسبی همراه است لذا بهتر است قبل از اینکه آکنه باعث ایجاد جوشگاههای بد منظره روی صورت یا بدن شود با پیگیری و درمان مناسب آکنه از ایجاد این جوشگاهها پیشگیری کرد، یعنی مثل همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.

 

 

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *