آکنه روزاسه یا آکنه دوران بزرگسالی نوعی بیماری پوستی است که هم در زنان (زنان سه برابر مردان به روزاسه مبتلا خواهند شد) و هم در مردان دیده میشود. البته ریسک ابتلا به این بیماری در افراد با پوست روشن بیشتر میباشد. در این بیماری پوست دچار التهاب و قرمزی مزمن میشود. در واقع این بیماری آکنه نیست ولی به آکنه روزاسه معروف میباشد.
گاهی این بیماری با آکنه ولگاریس (که بیشتر در افراد جوانتر شایع است) اشتباه گرفته میشود. روزاسه در مراحل ابتدایی خودبه خود عود کرده و بهبودی مییابد ولی در اکثر مواقع پیشرفت نموده و تا سالها فرد مبتلا را درگیر مینماید.
علائم ابتلا به روزاسه
در این بیماری پوست دچار التهاب و قرمزی مزمن به ویژه در گونهها، بینی و پیشانی میشود. گاه ضایعات در گردن، کتف، گوش و سینه نیز مشاهده میشوند. ممکن است قرمزی و تورم پوست همزمان با سایر ضایعات پوستی مانند تلانژکتازی (برجسته شدن عروق)، پوسچول و پاپول باشد. درگیر شدن گسترده بینی، که بیشتر در آقایان دیده میشود، به رینوفیما (rhinophyma) معروف است. در افراد با پوست روشن و بور و کسانی که صورتشان به راحتی سرخ میشود این بیماری بیشتر دیده میشود.
برخی از علائم شایع دیگر این بیماری عبارتند از:
- برافروختگی
- رگهای خونی متورم
- سوزش یا سوزن سوزن شدن پوست
- خشک شدن پوست
- ایجاد برآمدگیهای قرمز روی پوست
- تورم صورت
- سوزش یا خارش چشم، التهاب پلکها، گل مژه و قرمزی چشم
- گوشتی شدن بینی
انواع آکنه روزاسه
به گفته متخصصان پوست، آکنه روزاسه به 4 نوع مختلف تقسیم بندی میشود که عبارتند از :
1.اریتما توتلانژکتاتیک (Erythematotelangiectatic)
در این نوع از رزاسه، پوست فرد مبتلا برافروخته و قرمز است و بیمار حس میکند که پوستش میسوزد و سوزن سوزن میشود. دیدن رگهای خونی و سفت و پوسته پوسته شدن پوست از نشانههای دیگر رزاسه اریتما توتلانژکتاتیک است.
2.پاپولوپوسچولار (Papulopustular)
در این نوع رزاسه، بیمار جوشهای متورم قرمزی شبیه آکنه بر پوست خود میبیند. گاهی رزاسهی پاپولوپوسچولار با قرمزی و سوزش پوست همراه است. در این نوع نیز ممکن است رگهای خونی زیر پوست دیده شوند.
گاهی رزاسه ی پاپولوپوسچولار به آکنهی ولگاریس شبیه است با این تفاوت که جوش سر سیاه (کومودون) روی پوست دیده نمیشود. مگر اینکه بیمار به طور هم زمان آکنهی ولگاریس داشته باشد.
3.فیماتوس (Phymatous)
رزاسهی فیماتوس با ضخیم شدن و ایجاد بافت ناهموار در پوست همراه است. در این نوع، بینی بیمار، گوشتی و متورم میشود. گاهی نیز رگهای خونی فرد بیمار دیده میشوند.
4.روزاسه چشمی
رزاسهی چشمی، چشمهای فرد بیمار را درگیر میکند. علائم این بیماری عبارتند از: آبریزش، قرمز و پرخون شدن چشم، سوزش، خارش و قرمزی پلک، حساسیت به نور، تاری دید، گل مژه و احساس جسم خارجی در چشم.
رزاسهی چشم اغلب با انواع دیگر رزاسه همراه است. به همین دلیل، ممکن است بیمار علاوه بر درمان چشمی به درمان موضعی هم نیاز داشته باشد.
سن ابتلا به روزاسه
بروز این بیماری در سنین بزرگسالی 30 الی 60 سال است. رزاسه تقریباً ۵ درصد از مردم جهان را در این سنین درگیر کرده است.
علل ابتلا به آکنه روزاسه
تا کنون علت اصلی مبتلا به آکنه روزاسه تشخیص داده نشده است ولی به نظر میرسد مهمترین عامل این بیماری، وراثت باشد. البته برخی از عوامل دیگر نیز در مبتلا شدن به این بیماری نقش دارند که در ادامه به آنها اشاره میشود.
- اختلال در رگهای خونی صورت
- رنگ روشن پوست
- افزایش انگل دمودکس فولیکولاروم
- هلیکوباکتر پیلوری
- عوامل زیر نیز )با افزایش جریان خون به سطح پوست( باعث بروز یا تشدید روزاسه میشوند:
- نوشیدنیها و غذاهای تند
- کافئین، غذاهای ادویه دار و لبنیات
- مصرف الکل
- هوای گرم
- نور خورشید، رطوبت یا باد
- ورزش شدید
- حمام داغ و سونا
- داروهایی مانند کورتیکو استروئیدها )کورتون(
- داروهای درمان فشار خون بالا
- شرایط پزشکی حاد مثل سرماخوردگی، سرفه یا تب
- برخی بیماریهای مزمن مثل فشار خون بالا
- استرس، اضطراب و عصبانی شدن
درمان روزاسه
بیماری رزاسه درمان قطعی ندارد و درمانهای موجود فقط علائم و نشانههای آن را کاهش میدهند. با این حال، برخی درمانها توانستهاند نشانههای این بیماری را تسکین دهند. شماری از این درمانها را در ادامه میخوانید:
داروهای موضعی
بهتر است، در فرایند درمان رزاسه، پزشک و بیمار رابطهی تنگاتنگی با یکدیگر داشته باشند. داروها و پمادها حتماً باید با تجویز پزشک مصرف شوند. بیشتر پزشکان داروهایی را توصیه میکنند که التهاب وقرمزی لکههای پوستی را کاهش میدهند.
معمولاً لازم است که مبتلایان این داروها را یک یا دو بار در روز مصرف کنند. مترونیدازول، بنزوئیل پراکسید، بنزوئیل پراکسید/ کلیندامایسین، آزلائیک اسید، سولفاستامید ۱۰% و سولفور ۵% برخی از داروهاییاند که برای درمان رزاسه تجویز میشوند. داروهای دیگری که برای درمان آکنه روزاسه ممکن است توسط متخصص پوست تجویز شوند عبارتند از :
- ایزوترتینوئین
- آنتی بیوتیکهای خوراکی )مهمتر از همه داکسی سایکلین(
- درمان رزاسه با لیزر
- ریفاکسیمین )درمان (SIBO
از عواملی که میتواند شدت این بیماری را بیشتر کند، قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب است که یکی از اصلی ترین محرکهای آکنه رزاسه میباشد. همچنین توصیه میشود از مرطوب کننده ها و کرم های ضد آفتابی که فاقد بو هستند استفاده شود. صابون، محصولات حاوی سدیم لوریل سولفات، لوسیون های قابض منافذ پوست (Astringents)، تونرها، منتول و کامفور ممکن است پوستتان مبتلایان به این بیماری را تحریک کند یا بسوزاند. پس، بهتر است از مصرف این نیز محصولات خودداری شود.
بدون نظر