به انگلیسی( Mesotherapy) عبارت است از وارد کردن گروهی از مواد فعال بیولوژیک با سوزنهایی بسیار ریز به داخل پوست. این مواد میتوانند شامل انواع ویتامین، دارو (مانند ماینوکسیدیل) یا فاکتورهای رشد (مانند فاکتورهای رشد انسولینی) باشند. مزوتراپی نوعی روش درمانی تزریقی است که در تمام دنیا، کاربرد زیادی در درمانهای زیبایی دارد. در واقع مزوتراپی استفاده از دوزهای کم دارو با تزریقهای مکرر، در ناحیه مورد نظر از پوست است. مزوتراپی یک روش بدون درد و بدون نیاز به بیحسی است و با زندگی روزمره بیماران تداخلی ندارد. در این روش از سرسوزنهایی با قطر داخلی بسیار کم استفاده میشود. تولید این سرسوزنها به دلیل دشواریهای فراوان آن در نقاط بسیار محدودی از دنیا امکانپذیر است. در ایران یک شرکت موفق به تولید این سرسوزنها تا گیج ۳۲ شده است. روش مزوتراپی بدون درد است و برای رویش مجدد مو تقویت مو و کاهش اثر دی هیدروتستسترون مورد استفاده قرار میگیرد.
تاریخچه مزوتراپی
این روش درمانی سابقهی زیادی در پزشکی سنتی و مدرن دارد. اولین استفادهها از این روش به قرن ۱۲ میلادی و کشور فرانسه باز میگردد. در آن سالها آمبروز پاره (پزشک دربار فرانسه) با استفاده از سوزن، سوراخهایی روی پوست ایجاد میکرد و داروهای گیاهی را روی سوراخها میریخت تا بهتر جذب پوست شوند.
مزوتراپی به شکل امروزی و مدرن توسط پزشک فرانسوی دیگری در سال ۱۹۵۲ معرفی شد. دکتر میچل پیستور برای درمان بیماری آسم تزریق وریدی دارویی به نام پروکائین را تجویز میکرد. وی بعد از مدتی دید که ریزش موی برخی بیماران بهبود یافته است. دکتر پیستور برای درمان ریزش موی برخی از بیماران، پروکائین را به صورت زیر پوستی تزریق میکرد. وی نهایتاً در سال ۱۹۷۶ نام روش ابداعی خود را «مزوتراپی» گذاشت.
امروزه مزوتراپی یکی از روشهای درمانی و جوانسازی مشهور در جهان و به ویژه اروپا است. البته در کشورهایی مثل انگلیس یا آمریکا به اندازهی فرانسه طرفدار ندارد ولی شناخته شده است.
1952 برای اولینبار توسط دکتر مایکل پیستور ابداع شد.
1962 اولین انجمن مزوتراپی در دنیا شکل گرفت .
1986 مزوتراپی توسط آکادمی ملی پزشکی فرانسه به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از طب سنتی شناخته شد.
2000 برای اولین بار این تکنیک به کشور آمریکا وارد شد .
2005 مزوتراپی کمکم در دیگر کشورها مورد توجه و استقبال قرار گرفت.
مزوتراپی یا درمان لایه میانی پوست
واژه مزوتراپی از دو بخش «مزو» و «تراپی» تشکیل شده است. مزو (Meso) در زبان لاتین به معنی «میانی» بوده و تراپی (Therapy) هم به معنی «درمان» است. همانطور که از اسم این روش برمیآید، در مزوتراپی لایهی میانی پوست را درمان میکنیم.
لایه میانی چیست؟
اگر بخواهیم خیلی ساده بگوییم، پوست از سه لایه اپیدرم (روپوست)، درم و هیپودرم تشکیل شده است:
اپیدرم(EPIDERM ) : سطحیترین لایهی پوست است که از سلولهای شاخی و مرده تشکیل شده. این لایه حدود ۱ میلیمتر ضخامت دارد و سلولهایش مدام در حال تقسیم، مرگ و ریختن از روی پوست هستند.
درم (Derma) : لایهی میانی پوست بوده که از بافت پیوندی انعطاف پذیر تشکیل شده است. درم حاوی رشتههای پروتئینی کلاژن، الاستین و هیالورونیک اسید است. این رشتههای پروتئینی باعث سفتی، حفظ رطوبت و انعطاف پذیری پوست میشوند. وقتی سن ما زیاد میشود، مقدار این رشتهها کم شده و در نتیجه پوست شل، کدر و خشک میشود. فولیکولهای مو، غدد چربی و غدد عرق نیز در این لایه قرار دارند.
هیپودرم 🙁 HYPODERM) یا بافت زیرپوستی عمقیترین لایهی پوست است که از بافت چربی و پیوندی تشکیل شده است. این لایه وظیفه دارد که درم را به ساختارهای زیرین (عضلات) متصل کند.
در چه مواردی از مزوتراپی استفاده می کنیم؟
1- لک بارداری یا همان ملاسما
2- رفع سلولیت و ترکهای پوستی یا استریا
3- رفع چاقی موضعی اندام و صورت
4-درمان کلوئید یا گوشت اضافه
5- رفع چین و چروکهای پوست
6- درمان ریزش مو و تقویت موها
7- رفع پف و تیرگی دور چشم
8- رفع غبغب زیر چانه و گردن
9- درمان اسکار
10- درمان افتادگی پلک
دارورسانی، آبرسانی و تغذیه
همانطور که اشاره کردیم در جریان مزوتراپی موادی به درون پوست تزریق میشوند. محلول تزریق شده در این روش را اصطلاحاً کوکتل مینامند. فرمول کوکتل بسته به نیاز شما تعیین میشود. مثلاً برای درمان ریزش مو، کوکتل مزوتراپی را به شکلی ترکیب میکنند که حاوی داروهای ضد ریزش و مواد غذارسان به فولیکولهای مو باشد.
برخی از موادی که به طور معمول در کوکتلهای مزوتراپی یافت میشوند در زیر فهرست شدهاند:
داروها
اتساع دهنده عروق: داروهایی مانند بوفلومدیل که باعث افزایش خونرسانی به ناحیهی تحت درمان میشوند. این مواد ایمن و بیخطر هستند.
بیحسی موضعی: داروهایی مانند لیدوکائین و پروکائین که علاوه بر بیحسی، اثرات ضدالتهابی نیز دارند.
داروهای هورمونی: این موارد بیشتر در کوکتلهای مزوتراپی مو استفاده میشوند. داروهایی مثل فیناستراید یا سیپروترون استات با مهار گیرندههای هورمونی، اثر هورمونهای جنسی که باعث ریزش مو میشوند را مهار میکنند.
کلسی تونین: یکی از هورمونهای طبیعی بدن که باعث بهبود خونرسانی، تغذیه فولیکولی و تغذیه پوستی میشود.
داروهای مغذی: موادی مانند سیلیکون که به طور طبیعی در پوست و موی ما وجود داشته و نقش ساختمانی مهمی دارند
ال-کارنیتین : مادهی تجزیهکننده چربیها که برای درمان سلولیت استفاده میشود.
ویتامینها
ویتامین ب ۵: یکی از ویتامینهای خانواده ب یا B که در تقسیم سلولی و بهبود بافت پوستی نقش مهمی ایفا میکند.
بیوتین: اثری مشابه ویتامین ب ۵ دارد. کمبود بیوتین باعث پوسته پوسته شدن و ریزش مو میشود. این ویتامین در تنظیم ترشح غدد چربی پوستی نیز موثر است.
ویتامین ث: آنتی اکسیدان مفید و یکی از موادی که تولید کلاژن را تحریک میکند.
ویتامین آ: کلاژن سازی را تحریک کرده و دارو رسانی به پوست را بهبود میبخشد.
مواد معدنی
عناصری مانند مس، سلنیوم، فسفر، روی (زینک) بر سلامت و شادابی پوست و موی ما موثر هستند
سایر مواد:
سدیم پیروات: برای بهبود حالت کدر و خستهی پوست، تاثیرات ضدپیری و رفع لکههای پوست
گلیکولیک اسید: مادهی سفید کننده برای بهبود اسکارها، لکههای تیره و ترکهای پوستی.
کافئین: در محلولهای لیپولیتیک استفاده شده و در درمان سلولیت و ریزش مو موثر است.
سایر مزایای مزوتراپی
- هزینه مناسب نسبت به تاثیرات درمانی
- روشی کمتهاجمی و بدون جراحی
- بدون نیاز به بیهوشی و بدون درد
- دورهی ریکاوری کوتاه و بدون نیاز به مراقبتهای خاص بعد از درمان
- عوارض جانبی و خطرات محدود
انواع مزوتراپی
1- مزوتراپی مو
مزوتراپی مو روی گردش خون بافت ها، غذا رسانی و تقویت فولیکول مو اثر می گذارد و باعث جلوگیری از تحلیل رفتن فولیکول ها می شود همچنین روی غدد چربی نیز اثر گذار است و باعث تنظیم ترشح آن می شوند که در نتیجه باعث بهبود رشد مو و همچنین جلوگیری از ریزش مو می شود.
از این روش به عنوان درمان مکمل در کنار روش کاشت مو نیز می توان استفاده کرد. زمان انجام مزوتراپی بسته به شرایط فرد فرق می کند و هم می تواند قبل از کاشت مو باشد و هم می تواند بعد از آن باشد.در مزوتراپی مو، محلولی که تزریق میشود، به صورت موضعی عمل میکند. به همین دلیل است که عوارض مزوتراپی مو نسبت به سایر روشها بسیار کمتر و خطرات محدودتری دارد. برای انجام آن حتما با پزشک خود مشورت کنید.
2- مزوتراپی صورت
به وجود آمدن چین و چروک، افتادگی پوست، شاداب نبودن و یا تیرگی آن دلایلی است که ممکن است شما را به سمت مزوتراپی صورت سوق دهد. با ظاهر شدن چین و چروک، ابتدا استفاده از کرم و سایر موارد مراقبتی توصیه می شود اما گاهی افتادگی و چروک ایجاد شده برای درمان نیاز به روش های تهاجمی تر و قوی تری دارند که مزوتراپی یکی از بهترین روش هاست.
قرار گرفتن در معرض اشعه های موجود در نور خورشید، زایمان و … نیز ممکن است باعث ظاهر شدن لکه هایی روی پوست شود که از بین بردن آن با دارو و کرم های مختلف بسیار زمان بر است در حالی که با چند جلسه مزوتراپی می توانید به نتیجه دلخواه برسید.
همچنین این روش باعث سفت شدن و لیفت صورت می شود و شما را بی نیاز از صرف هزینه و وقت زیاد یا رفتن به سراغ عمل های جراحی می کند.
برای از بین بردن غبغب نیز این روش بسیار خوب عمل می کند. برای از بین بردن غبغب با عمل جراحی علاوه بر نیاز به بیهوشی و تحمل درد بعد از عمل، دوره نقاهت نیز وجود دارد که نیازمند مراقبت ویژه است. اما در روش از بین بردن غبغب با استفاده از مزوتراپی بدون درد و خون ریزی و بدون نیاز به بیهوشی به راحتی می توان غبغب را از بین برد.
3- مزوتراپی دور چشم
در ایجاد تیرگی دور چشم عوامل مختلفی از جمله وراثت و عوامل محیطی شامل بی خوابی و خستگی، مشکل در گردش خون و … دخیل اند که به هر دلیلی که باشد باعث تحت تاثیر قرار گرفتن زیبایی چهره شما می شود. در روش مزوتراپی چشم ، با تزریق دوز مناسب مواد مغذی و مناسب ناحیه زیر چشم، با افزایش گردش خون و تقویت پوست این ناحیه باعث از بین رفتن تیرگی زیر چشم می شود. همچنین این روش به خوبی پف و چین و چروک دور چشم را از بین می برد و باعث زیبایی دو چندان چشمانتان خواهد شد.
4- مزوتراپی لاغری
گاهی در نواحی مختلفی از بدن مانند ران، بازو، شکم ، پهلو و … چربی جمع شده باعث ایجاد چاقی می شود که با رژیم غذایی و ورزش به سختی از بین می روند. همچنین با از بین رفتن این چربی ها پوست این ناحیه شل و افتاده می شود که ظاهری نازیبا به بدن می دهد. در روش مزوتراپی لاغری علاوه بر از بین رفتن چاقی موضعی بدن، پوست نیز سفت میشود و در انتهای مسیر با یک پوست شل مواجه نخواهید شد.
در این روش با کمک موادی که تزریق می شود سوخت و ساز و گردش خون در ناحیه مورد نظر افزایش می یابد و باعث از بین رفتن چربی ها می شود. در نظر داشته باشید که این روش در کنار ورزش و رژیم غذایی مناسب تاثیر دو چندانی خواهد داشت. از این روش برای صورت نیز می توان استفاده کرد. توجه داشته باشید چنانچه از این روش برای صورت خود استفاده می کنید و قبلا تزریق ژل انجام داده اید، حتما به پزشک معالج اطلاع دهید.
چه کسانی نباید مزوتراپی کنند؟
1 ـ خانمهای باردار
2 ـ بیماران قلبی ـ عروقی
3 ـ افرادی که دچار سرطانهای پیشرفته هستند
4 ـ کسانی که دارای سوابق آلرژی و حساسیت به داروهای خاص هستند
5 ـ افرادی که در حال استفاده از داروهای ضدانعقاد هستند (احتمال ایجاد هماتوم و خونریزی زیاد است)
6 ـ افراد دیابتی بخصوص آنهایی که دیابت کنترل نشده دارند ( زیرا سطح ایمنی این افراد پایین است و ممکن است دچار عفونتهای شدید شوند).
7 ـ افرادی که دارای بیماری نوروپاتی هستند.
8 ـ اشخاصی که دچار بیماری پسوزیاریس شدید و پیشرفته (صدف) هستند.
اقدامات قبل از مزوتراپی
- حتما قبل از انجام درمان به پزشک متخصص زیبایی مراجعه کنید و انتظارات خود را از انجام درمان با پزشک متخصص زیبایی در میان بگذارید.
- یک هفته قبل از عمل از آسپرین و سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی خودداری کنید. به این دلیل که داروهای تسکین دهنده درد می توانند خطر خونریزی و کبودی در هنگام درمان را افزایش دهند.
- از دارو های رقیق کننده خون قبل از انجام درمان استفاده نکنید.
- در صورتی بیماری دارید حتما قبل از انجام درمان با پزشک خود مشورت کنید.
- هیچ نوع دارویی را حتی داروهای گیاهی را بدون تجویز و مشورت با پزشک مصرف نکنید.
- برای مدتی قبل از انجام درمان کشیدن سیگار را کنار بگذارید.
- از مواد الکلی قبل از انجام درمان مصرف نکنید.
- استفاده سونا قبل از شروع درمان می تواند به تقویت چربی کمک کند.
عوارض احتمالی مزوتراپی :
- حالت تهوع
- آلرژی یا حساسیت به داروی تزریق شده به پوستکه ممکن است بلافاصله بعد از تزریق و یا بعد از مدتی نمایان شود که معمولا خفیف و نادر هستند.
- درد
- خارش
- قرمز
- ایجاد کبودی یا خون مردگی
- خونریزی در محل تزریق
- زخم
- عفونت
- التهاب یا ورم که در اثر مواد لیستین موجود در مزوتراپی ممکن است به وجود بیاید.
- به وجود آمدن لکه تیره یا روشن در محل تزریق.
اکثر این عوارض نادر هستند و تنها التهاب است که ممکن است در بعضی از بیماران به طور موقتی ایجاد شود .
بدون نظر